21 Kasım 2011 Pazartesi

Bi' Şarkı-Hoş Geldin


Türk edebiyatında, Servet-i Fünun dönemiyle beraber resim altına şiir yazma modası başlar. Parnasizm akımının etkisinde kalan şairler, karşılarına aldıkları (çoğu tabiat tasvirlerini içeren) tabloların altına şiir döşerler. Bu gerçekçiliğin şiire yansımasıdır bir nevi. Görüneni, var olanı üzerine hiçbir şey eklemeden olduğu gibi tasvir etme işine girişirler.

 Bu tasvir etme merakının en güzel örneklerini Tevfik Fikret verir. Onun "Yağmur" adlı şiirini okurken, siz bir pencerenin gerisinde İstanbul'u izlersiniz. Dizelerden sokak oluşur, yağmur önce hafif hafif, ardından hızla yağmaya başlar. Sokak boştur. Köşeden çıkan bir çocuk ıslanmamak için koşar adımlarla önünüzden geçer. Kuşlar saçak altlarına saklanmıştır. Bir köpeğin sesi duyulur. Şiir, öyle bir dünya kurmuştur ki hem sesler hem de görüntü mevcuttur. Okuyucu olarak yapmanız gereken tek şey sözlerden kurulu dünyayı tahayyül etmektir. Tahayyüllerinizin sınırları Tevfik Fikret tarafından kalın çizgilerle çevrilmiştir.

Bütün bunları niye yazdım? Resim altı şiir yazma geleneğinden, şarkı altı his yazmaya geleceğim de ondan. Şarkının bendeki etkileri hakkında birkaç söz söyleme ihtiyacı hissediyorum. Bu yıl tanıdığım sanatçılardan Birsen Tezer. Yaz boyunca "Aşk Üzerine Söylenmemiş Her Şey" şarkısını dinledim. İnternette tek bir kaydı var. O da bir program sırasında çekilmiş. Fakat o kadar doğal ve içten ki, videoyu o haliyle defalarca izliyorsunuz. Sanırım doğru düzgün çekilmiş bir kaydından o denli etkilenmeyeceğim.

Bir Hüsnü Arkan albümünde, Birsen Tezer'in harika sesiyle renk kattığı "Hoş Geldin" şarkısının sözleri sağlam bir şiirin dizeleri gibi adeta. Şarkı sizi bir süreliğine yaşadığınız ortamdan uzaklaştırma başarısına sahip. Sevdiğim diğer şarkılarda olduğu gibi arka arkaya dinlediğimde büyüleniyorum. Çok kaptırmamak gerekiyor seslere. Sesler ki şiirin varoluşudur.

Hayatınıza son zamanlarda girmiş, yeni tanıştığınız kişilere keyifle söyleyebilirsiniz. Sizin için çok değerli hale gelmiş, herkese armağan edilebilir. Sağlam dostlukların kurulması için yılların geçmesine gerek olmadığını anlamamızı sağlar mı? Bilinmez. Gününüzü aydınlatan, görmediğiniz zamanlarda eksikliğini hissettiğiniz hayatınızdaki bir avuç insan için söylenebilir. Öte yandan mevcut şartları taşıyorsanız şarkının esas mahiyetini de düşünerek dinleyebilirsiniz. Çoğu zaman sözlerin önemi olmuyor zaten melodi sizi önüne katıp sürüklüyor.

3 yorum:

  1. Eylül 2011..Birsen Tezer ve Hüsnü Arkan üzerine..
    http://konserveruhlar.wordpress.com/2011/09/04/cihan/ ve kasım 2011..bir pazartesi günü aynı konu hakkında düşünüyorsun..yazıyorsun.Biliyor musun ne çok aynı düşündüğümüz şey var?Defterini okudukça benden parçalar buluyor,ürküyorum.Tatmadığım lezzetleri sayfalarında buluyorum..Şaşkınım..
    Benim için yararlı bir keşif oldu blogun.Ruhuma iyi geldin.Hoşgeldin.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,

    Size yeni bir haber, o tek kayıdı benim gibi ve belki de Konserveruhlar gibi bulup etkilenmişseniz, Birsen Tezer'in yeni albümünde yeni bir isimle Aşk Üzerine Söylenmemiş Her Şey şarkısına rastlayacağınızı söylemek isterim.

    Sevgiler,
    Algodon
    http://mellamoalgodon.blogspot.com/2012/08/sarki-ve-film-ask-uzerine-soylenmemis.html

    YanıtlaSil
  3. Aslında bahsettiğiniz gelişmeden haberim var. Merakla bekliyorum albümü. Yoksa çıktı mı albüm?
    Sevgiler.

    YanıtlaSil