29 Mart 2013 Cuma

Zamanın Farkında

Şule Gürbüz ile tanışmam İz Tv'de yayınlanan "Dışardakiler" belgeseli sayesinde oldu. Belgeselin konusu Dolmabahçe Sarayı'ndaki tarihi saatlerin tamiratıyla ilgilenen mekanik saat ustalarıydı. Odak noktada ise Şule Gürbüz yer alıyordu.


İstanbul Üniversitesi'nde sanat tarihi ile İspanyol Dili ve Edebiyatı, ardından Cambridge Üniversitesi'nde felsefe eğitimi almış olan Şule Gürbüz, saat tamiratı için çırak olarak Dolmabahçe Sarayı'nda işe başladığından söz ediyordu. Dinginliği ve cümleleriyle beni kendisine hayran bırakmış bu kadını gözümü ayırmaksızın izliyordum. Yaptığı iş haline, tavrına yansımıştı. Hareketleri zamanın farkına varmış ve bu varışla acele etmeden, sizi yormadan konuşan birine aitti. İşini öylesine büyük bir hazla anlatıyordu ki mekanik saat ustası olmayı pekâlâ arzulayabilirdiniz. Sabır isteyen bir işti. Karşımızda ustasının yanında kalfalığı seven biri vardı. Cümlelerinin etkisinden arınmamışken programın sonunda Şule Gürbüz'ün öyküleri olduğu belirtildi. Belgeselin sürprizi ve müjdesi oldu son cümleler. "Mutlaka okumalıyım!" diye düşündüm.

Üç kitabı var Şule Gürbüz'ün. Yazılma sırası; Kambur, Zamanın Farkında ve Coşkuyla Ölmek şeklinde. Coşkuyla Ölmek tazecik diyebileceğimiz bir öykü kitabı. Kambur ise kısa bir roman, uzun bir hikâye tadında. Bugün okuduğum bir yazıya göre vaktiyle cep kitap boyutunda basılmış. Yeni baskılarında normal boyutta.

Kitapları okuma sıram ise Zamanın Farkında, Kambur, Coşkuyla Ölmek şeklinde oldu. Aslında çok net hatırlamıyorum. Kambur'u Coşkuyla Ölmek'e kısa bir ara verip okumuş da olabilirim. Zira epeyce zaman geçti ve hafızam eskisi kadar iyi değil.

Zamanın Farkında'yı okurken Şule Gürbüz'ü tanımakta geç kaldığım için hayıflandım. Neyse ki kitabın yayın tarihi yüreğime su serpti. 2012'de çıkmış bir kitaptı. Altı çizilecek nice cümle vardı. Dili mükemmeldi. Zaman algısı, yorumlanması, öykü tekniği çok başarılıydı.

Kambur ile Zamanın Farkında arasında uzunca bir boşluk var. Bu boşlukta değişen çok şey mevcut Şule Gürbüz yazınında. Ama bu Kambur'un acemi bir metin olduğu anlamına gelmesin. Kambur da kahramanıyla başucu eseri olacak güzellikte. Coşkuyla Ölmek ise içinde bulunduğumuz yılın başında çıktı. Onu çıktığı günlerde alma keyfini yaşadım. Bundan sonra da Şule Gürbüz'ün sıkı bir okuyucusuyum. Benimle beraber nice isim de var. Bu da son derece güzel bir duygu.

Bende garip bir okur kıskançlığı mevcut. Bir yandan sevdiğim yazarları herkes tanısın, bilsin, kıymet versin istiyorum. Öte yandan her önüne gelen okumasa, küçük bir okuyucu kitlesine saklı kalsa ne güzel olur diye düşünüyorum. 

Zamanın Farkında, sadece yazarının değil okuduğum tüm öykü kitapları içinde ayrı bir yere sahip olacak. Uzun zaman dilimlerini -neredeyse bir ömür- ele aldığı, çoğu erkek olan kahramanlarını kadın gözüyle çok başarılı bir şekilde aktardığı, diline ve kurgusuna hayran bıraktığı, yalın ama asla sıradan olmadığı için başucu kitaplarımdan biri artık. Coşkuyla Ölmek de çok iyi ama ilk okuduğum kitabı Zamanın Farkında olduğundan sanırım ayrı seviyorum mavi kaplı farkında olunan zaman başlıklı kitabımı.

Kitaptaki en sevdiğim cümlelerle tamamlayacağım yazımı. Mutlaka tanışın Şule Gürbüz'le ya da siz bilirsiniz!

"Çok şaşarım şiir sevenlere , okuyup geçenlere, kitabı kapatıp yemek yiyenlere, o bakışla yaşayıp da ölmeyenlere. Şiir sevilmez ki, öyle duyulur, öyle bakılır, hastalanılır, zehirlenilir, ölünür. şiir sonunda öldürür."
  


















7 yorum:

  1. Merhaba,

    Ben de birkaç ay önce kitabın aynı bölümünü alıntılamışım. Demek ki benzer yerler vuruyor okurları, ne hoş.

    http://mellamoalgodon.blogspot.com/search/label/al%C4%B1nt%C4%B1

    Bir ekleme yapmak isterim, Şule Gürbüz'ün Kambur'dan önce iki kitabı daha var. Birisi, arka kapağında yazarın müthiş hülyalı bir fotoğrafının yer aldığı şiir kitabı. Diğeri ise bir tiyatro oyunu.

    http://www.kitapyurdu.com/kitap/default.asp?id=45589
    http://www.kitapyurdu.com/kitap/default.asp?id=45322

    İyi okumalar.
    Algodón

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Altını çizdiğim onlarca paragraf mevcut. Bir kısmını "alıntılar" şeklinde paylaşmayı düşünüyorum. Genellikle aynı cümleler vuruyor okuyucuyu. Elbette tecrübeler, anılar, ortak duygular ve zaman ayırt ediciler içerisinde yer alıyor.

      Şiir ve oyun kitabından haberdardım aslında ama nedense onu öykücülüğe ait görüyorum.

      Sil
  2. Sayende öğrendiğim ve öykülerini okurken koca bir kayanın altında kalmış gibi,ezilmiş bir ruh haliyle okuduğum yazar...Okudukça daha çok gömülüyorum.Düşüncelerinin farklılığı,bugüne kadar su yüzüne çıkmamış duyguları yansıtışı usta işi.Büyük laf edeceğim şimdi: Ben hiç ''öykü'' okumamışım meğer...
    Bu büyük keşif için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen okuyamadığın için pek bahsetmek istemiyordum ama bugün Bir+Bir'deki söyleşisini okudum Şule Gürbüz'ün başka bir dünyayı hatta dünyaları içinde taşıyan bir kadın. İyi ki bulmuşuz onu.

      Sil
    2. Sayende... Ben de boş durmuyorum.Taa buralardan bile bahsediyorum insanlara.Gizli merak uyandırıyorum :) Mesajlarda,maillerde falan sıkıştıryorum bir köşeye Şule Gürbüz okuyorum diye. Uzakta olmanın kötü yanlarından biri de bu dergileri takip edememek...Belki birileri internette yayınlar sonra okurum.Paylaşım için teşekkürler.

      Sil
    3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    4. 8 koca sayfadan (23 sütun) oluşmamış olsaydı söyleşi, yazıp gönderirdim kesinlikle. Ama "Z" maddesini okumanı sağlayacağım. :)

      Sil