11 Mart 2012 Pazar

Dünyadaki İlginç Kütüphaneler

Dünyanın en güzel ve en büyük kütüphanelerini araştıran Flavorwire.com sitesi, şimdi de alışılmışın dışındaki kütüphaneleri okurlarıyla paylaşıyor:

Kitap Kulübesi






New York'taki The Clinton Community Kütüphanesi, Book Booth yani Kitap Kulübesi'ni yaratmış. Eski İngiliz telefon kulübelerini kütüphaneye dönüştüren görevliler, kitapların takas edilerek dağıtılmasını amaçlıyor. Tıpkı diğer küçük kütüphanelerde olduğu gibi, Kitap Kulübesi'nden kitap alan biri, aldığı kitabın yerine başka bir kitap bırakmak zorunda. Akşamları ışıklandırılan kütüphanaler, "readcycling" (kitap geri dönüşümü) alışkanlığını kazandırmak için hazırlanmış.







Köşe Kütüphanesi


K. I. D. S. yani Kibarlık ve Hayal gücü Geliştirme Topluluğu'nun, Köşe Kütüphanesi adını verdikleri köpek kulübesi boyutlarındaki kütüphane, sokağın köşesinde yer alıyor.

Kütüphanede çevre sakinleri tarafından bağışlanmış kitaplar, çizgi romanlar, fimler ve müzil albümleri bulunuyor.







Halkın Kütüphanesi


Wall Street'i İşgal Et Hareketi sırasında kurulan People's Library (Halkın Kütüphanesi), birçok dergi, gazete, kitap koleksiyonunu içeriyor.

İşgal sırasında bağışlanan gazete, dergi ve kitaptan oluşan kütüphane, 15 Kasım'da polis baskını sonucunda dağıtılmış.

Taşınabilir olması sayesinde kütüphanecilere taşıma kolaylığı sağlayan kütüphane, kendine uzun süre boyunca kalabileceği ve herkesin erişebileceği bir yer arıyor.









Diriltme Kütüphanesi


Brooklyn'de yer alan bağımsız kütüphane, atılmış kitaplara ev sahipliği yapıyor.








Kişisel Kütüphane Kiti


ThinkGeek'in hazırladığı kütühane kiti ile kütüphanenizi hayallerinizdeki kütüphaneye dönüştürebilirsiniz!







Ücretsiz Kütüphane


Yüzlerce Little Free Library (Küçük Ücretsiz Kütüphane), dünyanın neredeyse her yerinde var. Bazıları telefon kulübelerinde bazıları ise minyatür ev şeklinde etrafta.
Tek kuralı "Bir kitap al, bir kitap bırak" olan kütüphanelerin yerleri, bölgeden sorumlu kişi tarafından belirleniyor.







Yaymak


GOOD Maker websitesi tarafından "gerilla istilası" olarak adlandırılan projenin adı SPREAD yani Yaymak. Okul ve kütüphane bütçelerindeki kesintilerden sonra ortaya çıkan küçük kütüphaneler, dar gelirli mahallelerde yer alıyor.








Bokomaten


İsveçli bir firma, Bokomaten adlı bir kitap otomatı üretmiş. Yüzlerce kitap içeren otomatlar, tıpkı gerçek bir kütüphane gibi ödünç alma ve iade imkanı sağlıyor.







Kaynak: Flavorwire.com  Kaynak: www.sabitfikir.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder