30 Mayıs 2012 Çarşamba

Öylesine


Tüm işlerimin bittiği bir günün keyfini sürmekle beraber tatilin olmasını da sabırsızlıkla bekliyorum. İşimdeki belirsizlikler, değişiklikler korkutsa da daha ne kadar kötü olabilir diye teselli ediyorum kendimi. Başka denizlere yelken açmanın vakti geldi sanırım. "Öylesine" bir günü anlamlı hale getiren dostlar candır.

13 Mayıs 2012 Pazar

YOL ARKADAŞIM

Cumartesi itibariyle Kapadokya gezimiz vardı. Öğrenciler için düzenlenen bir etkinlik olmasına rağmen, öğrencilerden çok öğretmenler rağbet etmişti. Bir otobüs tamamen öğretmenlerden oluşurken diğerinin yarısı öğrenci yarısı öğretmen şeklindeydi. Biz ise her gezide olduğu gibi yine öğrenci otobüsünü tercih ettik. Okulumuz öğretmenlerinin yaş ortalaması gezi yolculuğunu işkence haline getirebiliyor. Herkes kafa dinlemenin peşinde. Biz ise kafayı dağıtmanın.

Anlatmayı istediğim mevzu yolculuğumuz ya da Kapadokya değil: Yol arkadaşım. Okulda yediğimiz içtiğimiz ayrı gitmese de, okuldan eve gelince telefon trafiğimiz bazen uyuyuncaya kadar sürse de en güzel anılarımızı gezilerde biriktiriyoruz. Bütün bir yılın kritiğini yapabilme şansını da bu yolculuklar esnasında yakalıyoruz.

Birbirimize hiç benzemediğimiz, yaşam şekillerimizin uyum göstermediği gibi kocaman bir gerçeğimiz var. Kuşkusuz dostlukları besleyen başka gerçekler bulunuyor. O gerçekler her neyse orada dursunlar. Arkadaşlarım kalabalık gruplar halindeydi hep. İlk defa iki kişilik dar bir alandayım.

3 saatlik bir uyku sonrası geziye çıktık. Seyahatimiz toplam 23 saat sürdü. Gözümü bile kırpmadım. Konuşmayı oldum olası çok severim, aynı zamanda iyi bir dinleyiciyimdir. Konuşmayı sevsem de dostlukların temelinde "dinleme"nin yattığını düşünüyorum. Beraber susabildiğiniz insanlar gerçek dostlarınızdır. Çünkü "başka"larının yanında konuşmanız gerektiğini düşünürsünüz ya da ben öyle düşünürüm. Bir şeyler söyleme gereğini hissetmek kadar beter bir durum olamaz.

Hayatta herkesin bir dostu olmalı. En zor anında güvenebileceği. Hayatının tüm ayrıntılarını bilen. Tanıyan.  Yol arkadaşımın henüz o konumda olduğunu söyleyemem. Birlikte tüketilmiş yıllara ihtiyacımız var. Evli ve çocukluysanız başkaları için ayıracağınız vakit kısıtlı oluyor. En değerli zamanlarınızı çocuklarınız ve eşinize harcıyorsunuz doğal olarak. Bu durum sağlam dostlukların kurulmasında en büyük engeli teşkil ediyor.


Hayat bu kadar didaktik olma!
Daha fazla ders çıkarmak istemiyorum senden.